Alışveriş Merkezi İşletme Projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Alışveriş merkezlerinin işletme projeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, 26 Şubat 2016 tarihinde resmî gazetede Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik başlığı altında yayınlanmıştır. Bu yönetmelik kapsamında, yöneticiler bir alışveriş merkezinin standartlarının nasıl olması gerektiğini, nelere dikkat edileceği, nasıl bir yol çizileceği hakkında bilgi sahibi olmuşlardır.
İşletme projesi, Alışveriş merkezlerinin yönetim kurulları tarafından, hedeflerin sayısal değerlerle ifade edildiği bir planlamadır. Tahmini gelir ve giderleri, alışveriş merkezi için atılacak adımları, verilmesi gereken hizmetleri, güvenlik temizlik ve bakım-onarım hizmetlerinin işleyişini, bunlara ayrılması gereken bütçeyi, çalışanların durumu gibi alışveriş merkezinin geleceğini çizmesi için gözler önüne serer.
Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik
Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik’te açıklanan kararlar ışığında, bir yapının alışveriş merkezi olarak nitelendirilebilmesi için minimum 5.000 metrekarelik satış alanına sahip olması, eğer en azından 1 büyük mağaza varsa çeşitli sektörlere yönelik 10 iş yerine, büyük mağaza bulunmuyorsa da 30 iş yerine sahip olmalıdır. Alışveriş merkezlerinin bu denli büyük olduğu düşünüldüğünde, yönetmek de bir hayli zorlaşacaktır.
AVM İşletme Projesinde Dikkat Edilecek Noktalar
Bir işletme projesi hazırlanırken, geçen yıllara göre analizler yapılarak bu yılın koşullarıyla birleştirilir ve alışveriş merkezinin gelir-gideri karşılaştırılarak kar sağlanabilmesi amaçlanır. Alışveriş merkezleri oldukça büyük yerlerdir ve çok sayıda mağaza bulunmaktadır. Alışveriş merkezlerinin yakıt, elektrik, su gibi giderleri, alışveriş merkezindeki her bir işletmeye bölüştürülerek toplanır. Güvenlik, temizlik gibi hizmetleri sağlayan personel maaşları da bu şekilde sağlanabilir. AVM’lerin tek geliri bu değildir, reklam alarak ve çeşitli etkinliklerden kar sağlayarak da gelir kaynağı bulabilirler. Bir AVM’de henüz kiralanmamış bir iş yeri varsa, bu iş yerine ait giderler de ortak olarak işyeri malikleri tarafından karşılanmalıdır.
AVM işletme projesinde, tüm bu gelir giderler göz önünde bulundurularak doğru bir tahmin yapılmalıdır. İşletme projesi hazırlamak kritik öneme sahiptir çünkü işler belirlenen bütçeye göre rayına oturtulmaktadır. Tutarlı bir işletme projesi hazırlamak, işletmeleri ve işletmelerin oluşturduğu alışveriş merkezlerini yukarıya doğru taşıyacaktır.
World of FMS ile AVM Yönetimi
World of FMS, AVM yönetiminde Türkiye’nin lider markalarından biridir. 10 yıllık tecrübesi ve kaliteli hizmet anlayışı nedeniyle, pek çok büyük firma tarafından tercih edilen bir yönetim şirketidir. Alışveriş merkezlerini iyi analiz ederek ve doğru tahminler yaparak hedefe ulaşılmasını, işletmelerin büyümesini sağlar. Yönetim ile ilgili konulardaki performansını, AVM’lerdeki ortak alanların temizliği ve hijyeni, güvenlik personeli ve sisteminin iyileştirilmesi, muhasebe yönetimi, çöp ve atıkların toplanarak uzaklaştırılması, ilaçlama ve dezenfekte işlemleri, vale hizmetleri, alışveriş merkezi bahçesinin düzenlenmesi gibi konularda da göstermektedir.
Etiket:akademi, eğitim, fms yönetim, site yönetim, world of fms, yönetim